10.nädal: vabast tarkvarast vaba kultuurini.

Loe läbi Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO (eesti või inglise keeles) ja kirjuta ajaveebi selle kohta arvustus.

Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO võib olla huvitav lugeda, eriti neile, kes varem ei teadnud midagi häkkeritset. Oma töös Eric seletab erinevus häkkeri ning kräkkeri vahel. Tema arust, paljud segavad neid kaks mõisted. Sageli häkkerid peetakse kriminaalidena, kes rikkuvad programmid, arvutitesse sisse murduvad ja torkivad telefonisüsteemi, aga need on tegelikud kräkkerid, tihti peal harimata noorukid.

Raymondi arvates häkkerid on subkultuur, millele on loomulik kõrge intelligentsus.  Samuti ta annab ülevaate millised iseloomujooned ning oskused on loomulikud just õigetel häkkeritel. Üks huvitavamast kontseptsioonist minu jaoks on "Ühtegi probleemi ei tuleks lahendada kaks korda". Ma pole kunagi varem mõelnud selles kontekstis. Tõesti, milleks me raiskame aega selle peale, mida on aastaid tagasi juba lahendatud. Kuidas inimkond saab saavuta perfektsus, ükskõik millises valdkonnas, kui me kadedalt varjame oma mõtteid, teadmisi, saavutusi, kartes et keegi teenib nende peal rohkem, kui me ise suutsime?

Raymond toob oma töös välja põhisoovitusi neile kes soovib saada häkkerites. Minu üllatuseks, ta isegi täpselt nimetab programmeerimis keeli mida sobivad just häkkeritele, sest ise ole harjunud, et paljud juhendid kirjutatakse pinnapealiselt. Samuti, autor seletab mida tuleb teha, et saavutada staatuse häkkerikultuuris. Üldiselt tuleb eelistada avatud lähtekoodiga tarkvara, ise kirjutada ja ka teistele abistada. Olulisel kohal on ka kasulikku informatsiooni levitamine.

Kokkuvõtes võin öelda, et lugeja ei pea olema autoriga kõikides momentides nõus olema, aga sellist lugemist ma soovitaks isegi sõpradele, kes pole kuidagi IT-ga seotud, sest antud tekst hästi laiendab silmaringi ja paneb mõtlema.

Allikas:

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога