15.nädal: Eetika ja IT

Erinevad ettevõtted ja organisatsioonid on koostanud mitmeid võrgust leitavaid IT-eetikakoodekseid. Vali neist üks huvipakkuvam ja analüüsi seda ajaveebiartiklis.

ACM eetikakoodeks ja ametialane käitumisjuhend.
ACM tunnistab, et arvuti professionaalid muudavad maailma ja sellega arvestades avalikustasid nad oma poolt koostatud eetika- ja kutsealase käitumise koodeks (edaspidi "koodeks"). Koodeksi eesmärk on inspireerima ja juhendama kõiki arvutiinimesi, oma tegevustes lähtuda alati ühiskondliku hüvest.  

Hästi ja põhjalikult koostatud kodeks on jaotatud neljaks osadeks. 1. osa koosneb eetika põhiprintsiipididest. 2. osa täiendab esimest osa IT spetsialistide jaoks. 3.osa  on mõeldud juhidele. Viimane osa, aga koosneb nõudmistest ACM liikmelt. 

Siin ma toon välja näidena esimese osa paragrafid.
ÜLDISED EETILISED PÕHIMÕTTED.
1.  Panustage ühiskonda ja inimeste heaolusse, tunnistades, et kõik inimesed on arvutustehnika sidusrühmad.
2.  Vältige kahju.
3.  Olge aus ja usaldusväärne.
4.  Olge õiglane ja tegutsege diskrimineerimise vältimiseks.
5. Austage läbi tehtud tööd, et ilmuksid meile uued ideesid, leiutised, loomingud ning arvutite artefaktid.
6. Austage privaatsust.
7. Austage konfidentsiaalsust.

Minu arust, koodeks koosneb põhitõdedest, mida tuleb õpetada lapseeast. Kuid tänapäeval võib märgata, et paljud neid ei järgi. Ma arvan, et see tuleneb teadmatusest, et arvutite maailm on põimitud reaalse eluga. Näiteks negatiivne ütlus sotsiaalvõrgustikus võib rikkuda teise inimese elu. Koodeks kutsub IT spetsialisti tegutseda lähtudes inimeste heaolust, toetades inimeste õigustel. Oma käitumisega mitte ohustada inimeste tervist, ohutust, privaatsust ja konfidentsiaalsust. Vältida põhjendamatu kahju varale, mainele ja keskkonnale. It-töötaja on kohustatud  teavitama kõikidest kahjulikustest süsteemirikkidest. Oma töö esitamisel tuleb olla aus, piirangute korral tuleb neid avalikustada. Tuleb järgida inimeste võrdsust vaatamata vanusele, sugule, religioonile, jne ning püüdke tagada, et arvutitehnoloogia oleks kõigile kättesaadav. Austage loojate tööd ja õigusi. 

Eelkirjutatud on väga pindmine ülevaade, kuid põhiideesid on siit loetavad. Kuid vaadates, mis toimub maailmas kahtlen ma antud koodeksi aktuaalsust paar aastat hiljem. Suured korparatsioonid on huvitatud enda kasumitest. Ning inimeste privaatsus ja konfedentsiaalsus muutub üha enam müüdiks. Samas tehnoloogia aastatega muutub enam kättesaadavam iga inimeste jaoks. Üha enam leiutatakse asju ka piiratud võimega inimestele, parandades nende elukvaliteeti. Ja ma tahan loota, et tulevikus meid ootab palju muud ja paremad.


Kasutatud allikad:

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога