14.nädal: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Vali üks suurematest IT-turvariskidest (võib võtta tekstist, aga võib ka kirjeldada mõnda muud) ja analüüsi seda ajaveebiartiklis. Mida tuleks "Mitnicki valemi" kolme komponendi (tehnoloogia, koolitus, reeglid) selle maandamiseks ette võtta?

 

Lunavara ehk krüptoviirus ehk krüptouss (i.k. Ransomware) - pahavara, mis krüpteerib arvutis teatud failid või isegi terve kõvaketta, mille järel kurjategijad teavitavad arvutiomaniku, et oma andmete lahti krüpteerimiseks pead maksta neile raha.   Esimene teadaoleva lunavara oli loodud 1989. aastal  Joseph Poppi poolt - AIDS Trojan. Alates 2005. aastast hakkavad ilmuma taolised pahavarasid üle maailma, et teenida raha.  Tänapäeval lunavarasid on nii palju, et neid eristatakse eri gruppidesse:
•    Krüpteeriv lunavara
•    Lukustatud akna lunavara 
•    Lunavara, mis krüpteerib veebiservereid
•    Ülemkäivituskirje (MBR) lunavara
•    Mobiilsete seadete lunavara 

Vaatamata informatsiooni kasvule, ikka ja jälle tekkivad uued ohvreid. Lisaks tavakasutajatele, küberkurjategijad ründavad erinevaid  ettevõtteid, sest nende informatsioon on olulisem ning ettevõtjad on sunnitud maksma lunaraha, selleks et  oma tegevuse jätkamiseks.  2017. aastal 8% registreeritud küberturbe intsidentide osakaalust koostanud lunavara. Vastavalt statistikale 2018. aastal pöördusid RIA poole kaks korda enam (17 440 küberrünnakute teavitused) võrreldes eelneva aastaga, millest oli 3390 juhtumeid mis mõjutasid andmeid või infosüsteeme (Riigi Infosüsteeemi Amet, Küberturvalisus 2019).  2017. aastal lunavarast kannatasid kaks  perearstikeskust. 2018. aastal võttis Eesti riigikogu vastu uus küberturvalisuse seaduse, millega kehtestati rangemad nõuded nii ettevõtjatele kui ka riigiasutustele nii küberohtudeks valmistumiseks, andmebaaside haldamiseks kui ka intsidentidest teavitamiseks. 

Isegi kui isiklikult pole kunagi kohtunud lunavaraga, soovitan siiralt ikka kasutada teatud ennetusmeetmed. Kasuta antiviirust, et oma arvuti kaitsta lunavara eest. Tee plaanipäraselt ka vajaliku süsteemide kontrolli või isegi parem kui sa kasutad automaatseid kontrolli. Tasuks ka  õigeaegselt uuendada tarkvara. Uuendatud tarkvara versioonid  on turvalisem ja sageli uuendusi tullevad, just suure turvauku avastamise tagajärjel. Olulisel kohal seisneb ka varundus. Tasub hoida vähemalt kaks koopiat (erinevates kohtades) olulistest andmetest, failidest,  selleks et rünnaku korral oleks võimalik kõik taastada. Selleks sobivad näiteks pilveteenuseid ning väliseid andmekandjad. Ära unusta jälgida varukoopiate terviklikus. Ole ettevatlik e-kirjadega, nendega saadetud failid ning lingid võivad nakatada lunavaraga sinu arvuti. Õpeta oma pereliikmeid ja tuttavaid.  Lisaks kunagi ei tasu kasutada tööarvuti oma isikliku huvides, nii suureneb nakatamis risk. Juhul kui kahtlustad, et sinu arvuti võis olla nakatanud, tasub koheselt lülitada seda internetist välja ning esimese võimaluse korral teavita sellest ametivõime ( RIA ja politsei). Õpeta ka oma lähedasi 

P.S. Ei tasu maksta ka kuritegijatele, sest tavaliselt peale maksmist kaovad nad ära ja isegi kui nad annavad sulle dekrüpteerimise võti, suure tõenäosusega see ei tööta. 

Kasutatud allikad:
https://www.ria.ee/et/kuberturvalisus/nouanded/lunavarakampaania-ennetus.html

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога